0% 0 votes, 0 avg 0 Total Time: 10 minutes Your time is over! Try again. Bangladesh Bank Assistant Director - 2001 বাংলাদেশ ব্যাংকের সহকারী পরিচালক - ২০০১ এর গণিত প্রশ্ন ব্যাংক এবং ব্যাখ্যা সহ সমাধান। পরীক্ষা শেষ করার জন্য আপনার কাছে ৩০ মিনিট সময় থাকবে এবং আপনি যদি নির্দিষ্ট সময়ের মধ্যে কোনো প্রশ্নের উত্তর না দেন তবে তা ভুল বলে বিবেচিত হবে। কুইজে পাস করার জন্য আপনাকে ন্যূনতম ৫০% নম্বর পেতে হবে। পরীক্ষায় অংশগ্রহণ করতে "START" বোতাম টিপুন। শতকরা (Percentage) 1 / 35 If in 1997, 1998, and 1999 a worker received 10% more in salary each year than he did the previous year, how much did he receive in 1999 than in 1997? None of these 10% 11% 20% Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:Suppose, the salary in 1997 was Tk. 100Each year, he received 10% more than the previous yearIn 1997, salary = 100In 1998, salary = 100 + 10 = Tk. 110In 1999, salary = 110 + 110x (10/100) = 110 + 11 = 121Changes = 121 – 100 = 21 শতকরা (Percentage) 2 / 35 If it is 300 kilometers from Dhaka to Chittagong and 180 kilometers from Dhaka to Comilla, what percentage of the distance from Dhaka to Chittagong is the distance from Dhaka to Comilla? 70 60 40 50 Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:The percentage = 180/300 × 100 = 60 লাভ-ক্ষতি (Profit and loss) 3 / 35 If an article is sold for TK. 250, the sellers make a 25% loss on cost. What is the cost? None of these 150 200 180 Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:Let, Cost price (CP) = 100so, Sell Price (SP) = 100 - 25 = 75SP TK. 75 = CP TK.100SP TK. 250 = CP TK. (100*250)/ 75 = TK. 333.333 দশমিক-ভগ্নাংশ (Decimal Fraction) 4 / 35 0.03 times 0.05 is: 1.5% 0.15% 0.0015% 0.015% Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation: 0.03 × 0.05 = 0.0015 = 0.15% সরল ও যৌগিক মুনাফা (Simple & Compound interest) 5 / 35 How much interest will TK. 2,000 earn at an annual rate of 10% in one year if the interest is compounded every 6 months? None of these 200 220 210 Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation: 6-month interest rate = 10/2 % = 1/20. Interest = C - P = P(1 + r)^{n} - P = 2000(1 + 1/20)^{2} - 2000 = 2000 × 21/20 × 21/20 - 2000 = 2205 - 2000 = 205 সময় ও কাজ (Time and work) 6 / 35 If 4 workers can do a job in 48 days, how long will it take 3 workers to finish the same job? 76 70 None of these 72 Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:4 workers can do a job in 48 days1 worker can do the job in (48 × 4) days3 workers can do the job in (48 × 4)/3 days = 64 days অনুপাত-সমানুপাত (Ratio-Proportion) 7 / 35 A person buys some pens and pencils. The pen costs TK. 7 each and pencils cost TK. 3 each. If he spends exactly TK. 81 and buys the maximum number of pens possible under these conditions, what is the ratio to pencil? None of these 3:2 4:3 5:2 Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:Assume, the pen has xand the pencil has yAccording to the question,7x + 3y = 81Now, a possible solution:x = 3, y = 20x = 6, y = 13x = 9, y = 6Now, test option: 9:6 = 3:2 পরিমাপ (Measurement ) 8 / 35 How many millions marks a crore? 100 10 50 25 Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:Explanation:১ কোটি হলো ১০০ লাখ এর সমান।১০ মিলিয়নে ১ কোটি।১০০ কোটিতে ১ বিলিয়ন। শতকরা (Percentage) 9 / 35 In a group of 60 probationary officers, 40% of them were promoted, 12 of them were terminated and the rest of them were placed on probation for the second time. What percent of the probationary officers were placed on probation for the second time? 50% 60 % 30% 40% Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:Promoted probationary officers = 60 × (2/5) = 24Terminated probationary officers = 12Remain probationary officers = 60 - (24 + 12) = 24Percentage = 24 × 100/60 = 24 × (5/3) = 40% লাভ-ক্ষতি (Profit and loss) 10 / 35 When an article is sold for tk. 250, the seller makes 25% profit. What is the cost of the article? 200 None of these 150 180 Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:s.p. - c.p = profitor, 250 - c.p = c.p. × 25/100or, c.p. + c.p. × 1/4 = 250or, c.p. = (250 × 4)/5 চতুর্ভুজ (Quadrilateral) 11 / 35 The area of a rectangle is 200 sq. meters. If the length is twice the breadth, what is the perimeter of the rectangle? None of these 60 50 40 Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:Let,The breadth of a rectangle is x meterThe length of a rectangle is 2x meterAccording to the question,2x^{2} = 200or, x^{2} = 100or, x = 10Therefore, the perimeter of rectangle is = 2(x + 2x) meter = 6x meter = 6 ×10 meter = 60 meters সরল-সহসমীকরণ (Simultaneous linear equations) 12 / 35 An employee pays 3 workers X, Y, and Z a total of TK. 600 a week. X is paid 125% of the amount Y is paid and 80% of the amount Z is paid. How much does X make in a week? 230 210 200 None of these Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:X = 1.25 × Y = (5/4) × YOr, Y = 4X/5Again, X = 0.80 × Z = 4Z/5Or, Z = 5X/4We have, X + Y + Z = 610or, X + 4X/5 + 5X/4 = 610or, 20X + 16X + 25X = 61020or, X = 200 Total profit = 50 + 200 = 250 সময় ও কাজ (Time and work) 13 / 35 A company employs 15 persons working 44 hours a week. If 4 persons are ill, how many hours a week would the rest have to work to make up the time lost? 60 55 None of these 50 Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Remaining people = 15 - 4 = 1115 people need to work for 44 hours.So, 11 people need to work for (44x15)/11 = 60 hours প্যাটার্ন (Pattern) 14 / 35 The symbol '%' stands for: Per head Percentage At the rate of Per capita Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:% চিহ্নটি শতাংশ চিহ্ন যা শতকরা ভাগ, সংখ্যা বা অনুপাতকে ১০০ এর ভগ্নাংশ হিসেবে চিহ্নিত করতে ব্যবহৃত হয়। Measurement 15 / 35 How many centimeters make a meter? 100 .001 .01 10 Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation: 1 meter = 100 centimeter সরল ও যৌগিক মুনাফা (Simple & Compound interest) 16 / 35 What amount of money invested would earn interest on TK. 200 over 4 years at 10% simple interest rates? 500 None of these 600 400 Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:P = I/rn = 200/(4 × 0.1) = 500 Taka পরিমিতি (Mensuration) 17 / 35 How much will it cost to fence in a field that is 360 cm long and 160 cm wide with a fence that costs TK. 100 a meter? 1040 None of these 1060 1020 Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:Field's Length = 360 cm = 3.6 m& Width = 160 cm = 1.6 mField's Perimeter = 2 (3.6 + 1.6) m = 2 × 5.2 = 10.4 mThe total cost of fencing = 10.4 × 100 = Tk. 1040 লাভ-ক্ষতি (Profit and loss) 18 / 35 What is the rate of discount if a car which cost tk. 3,00,000 is sold for tk. 2,79,000? 9% 10% 7% 8% Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:The rate of discount = (21,000x 100)/3,00,000 = 7% গড় (Average) 19 / 35 A student scored 80 marks on his first test. After taking the third test, his average dropped from 82 to 78. What is the average of his 2nd and 3rd tests? 76 57 77 78 Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:2nd Test's Marks = 2 × 82 - 80 = 843rd Test's Marks = 3 × 78 - (80 + 84) = 234 - 164 = 70The average of his 2nd and 3rd tests' marks = (84 + 70)/2 = 154/2 = 77 অনুপাত-সমানুপাত (Ratio-Proportion) 20 / 35 Four students aged 11, 9, 7, and 4 share a sum of money in the ratio of their ages. If the youngest student receives TK. 1,200 what is the sum of money? 8,600 9,600 9,300 9,000 Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:Let, The sum of money = 11x + 9x + 7x + 4x = 31xATQ, 4x = 1200Or, x = 300So, the sum of money = 31x300 = 9,300 Taka শতকরা (Percentage) 21 / 35 If An organization increases its staff salary by 25%. By what percent must it now decrease the salary to return to the original amount? 18 % 20% None of these 25% Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:Let's consider the salary of the officer =100So, if the salary is increased by 25% then the new salary =125To make his salary original 25 must be subtracted from 125, then his salary will be 100 or his original salarySo,% decrease = (25/125) × 100=20Hence 20% of his new salary must be deducted so that his salary becomes his original salary. লাভ-ক্ষতি (Profit and loss) 22 / 35 What was the rate of profit margin ( in % ) if a motorbike which cost to. 50,000 was sold for TK. 52,000? 4% 6% 8% 2% Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:The rate of profit margin ( in %) = (2000x100)/50000 = 4% সরল ও যৌগিক মুনাফা (Simple & Compound interest) 23 / 35 What annual rate was paid if TK. 50,000 earned tk. 3,000 in interest in two years? 6% 9% 12% 3% Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:Rate of interest r = (I × 100) /(P × n) = (3000 × 100)/(50,000 × 2) = 3 % শতকরা (Percentage) 24 / 35 10% of 3000 is how much more than 5% of 3000? 100 150 175 200 Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:10% of 3000 - 5% of 3000= (10 × 3000)/100 - (5× 3000)/100= 300 - 150= 150 সরল ও যৌগিক মুনাফা (Simple & Compound interest) 25 / 35 How much interest will tk. 10,000 earn in 9 months at an annual rate of 6%? 600 900 450 750 Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:Time, n = 9 months = 3/4 of year = 0.75 year;Rate of Interest, r = 6% = 6/100 = 3/50 = 0.06Interest, I = Pnr = 10000 × 0.75 × 0.06 সময় ও কাজ (Time and work) 26 / 35 Three workers can do a job in 12 days. Two of the workers work twice as fast as the third. How long would it take one of the faster workers to do the job himself? None of these 24 32 30 Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:Let, Faster workers complete the job in x daysSlower workers complete the job in 2x daysIn 1 day,The faster worker completes 1/x partsSlower workers complete 1/2x partswe have, 1/x + 1/x + 1/2x = 1/12or, x = 30Therefore, 1 Faster worker can do the work = 30 days অনুপাত-সমানুপাত (Ratio-Proportion) 27 / 35 The ratio of 1/4 to 3/5 is: 12 to 20 12 to 5 1 to 3 5 to 12 Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:হর 4 এবং 5 এর ল.সা.গু = 20(1/4 × 20) : (3/5 × 20)= 5 : 12 পরিমিতি (Mensuration) 28 / 35 How much fence (in meters) will be needed to enclose a rectangular field that is 600 cm long and 300 cm wide? 144 None of these 240 72 Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:Length = 600/100 cm = 6 metersWidth = 300 cm = 300/100 = 3 meters So, perimeter = 2(Length + Width) = 2(3 + 6) m = 18 mSo,18 meters will be needed to enclose a rectangular field. প্যাটার্ন (Pattern) 29 / 35 What is the next number in the series 1, 4, 9, ...? 27 16 12 25 Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:When you multiply a whole number times itself, the resulting product is called a square number, a perfect square, or simply "a square." So 1, 4, 9, 16, 25, 36, 49, 64, 81, 100, 121, 144, and so on, are all square numbers. শতকরা (Percentage) 30 / 35 The price of rice in the year 1995 increased by 10% forms that of the previous year. In 1996 the price decreased by 5%. In 1996, what was the increase in price with respect to that of 1994? 5.5% None of these 4.5% 5% Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:Let,The price of rice in the year 1994 = Tk. 100So, the price of rice in the year 1995 = 100 + 10 = Tk. 110The price of rice in the year 1996 = 110 - (110 × 5)/100 = 104.5The increase in price = 104.5 - 100 = 4.5% Roman Number 31 / 35 The Roman numeral M stands for what? 50 10000 1000 10 Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:Roman numeral: The common basic symbols are I ( = 1), V ( = 5), X ( = 10), L ( = 50), C ( = 100), D ( = 500), and M ( = 1000). The Roman numerals for one to nine are I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX. লাভ-ক্ষতি (Profit and loss) 32 / 35 A company makes a profit of 5% on its first TK. 1,000 of sales each day, and 4% on all sales in excess of TK. 1,000 for that day. What would be the profit of the company in a day when sales are TK. 6,000? 255 250 200 225 Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation: For the first 1000, the profit is 5% i.e., TK. 50For the next 6000 - 1000 = 5000, the profit is 4% i.e., TK. 200Total profit = 50 + 200 = 250 শতকরা (Percentage) 33 / 35 What is 1 percent of 0.025? 0.25 0.025 0.0025 0.00025 Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:1% of 0.025 = (1 × 0.025)/100 = 0.00025 লাভ-ক্ষতি (Profit and loss) 34 / 35 The selling price of 8 shirts is equal to the purchase price of 10 shirts. What is the profit margin? 25% Not possible to find out 20% 15% Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:Let the cost price of a shirt be xTherefore, the cost of 10 shirts will be = 10xThe Selling price (SP) of eight shirts = 10xSince the cost price of each shirt is x the cost price (CP) of eight shirts will be 8xProfit made selling 8 shirts = Selling Price of 8 shirts - Cost price of 8 shirts = 10x - 8x = 2xProfit % made by selling 8 shirts will be = [ (SP - CP)/CP] × 100= [(10x - 8x)/8x] × 100= [2x/8x] × 100= [1/4] × 100= 25% profit শতকরা (Percentage) || অনুপাত-সমানুপাত (Ratio-Proportion) 35 / 35 In an office, the ratio of female to male employees is 1:4. What percentage of the employees are male? 80 70 75 65 Oops! Your answer is wrong. Wow! Your answer is correct. Explanation:The percentage of male employees = (4/5) x 100 = 80 Please enter the required information and tap on the "See Result" button to view your results. Don't worry! Your information will be safe. For details check our Privacy Policy. Your score isThe average score is 0% LinkedIn Facebook Twitter VKontakte 0% Restart quiz Please give a rating and share it with your friends. Send feedback